onsdag 2 juli 2008

Nu har fönstren åkt ut!

Det är speciellt en sak bland hundra andra jag gillar med att bo i ett gammalt hus.

Det är på sommaren när vi tar ut innanfönstren. En sån obeskrivligt skön känsla infinner sig, men som tyvärr inte riktigt går att förmedla på bild... Här är en förebild. Innan allt tas bort...



Först tvättar man bort tejpen som täcker alla springor. Skruvarna skruvas ut...

Vadden plockas ur och allt vad den samlat på sig sen förra hösten... (döda spindlar flugor mm.)Urrk!

Sen kommer belöningen! Man får en sån utekänsla när innanfönstren är ur. Alla ljud utifrån hörs så tydligt, fågelkvitter mm...
När hösten kommer med sina kyliga kvällar är det så skönt och ombonat att åter få sätta i alla fönster igen...

Tack alla snälla själar för alla goa kommentarer ni hela tiden skriver till mig, blir så glad över varenda en. Just nu har jag väldigt ont om tid och hinner inte sitta många minuter vid datorn. Längtar tills jag hinner sitta och läsa igenom alla härliga inlägg ni gjort....

Kramis /Susanne








34 kommentarer:

Ullis/Leva på landet sa...

Härligt med att innanfönstren åker ut, nu tror du ju på att sommaren är här. Har en granne som ta ur sina till midsommar och jag håller mde dig om att det blir en helt annan känsla när de åkt ur.

Ha en bra dag!
Kram Ullis

rosenskära sa...

Din beskrivning av känslan när innerfönstren tar ur blir nästan som sinnebilden av sommarens inträde, den ska jag bära med mig. Likaväl som att det sedan känns lika mysigt att sätta in de igen, när kvällarna blir kortare och stearinljusen tänds...
Det är så fantastiskt det här med årstiderna. Jag tror att vi nordbor är säregna på så sätt att vi ständigt bär på en längtan.
Jag bloggar inte själv, men gläds så mycket åt allt fint som ni bloggare delar med er av, det känns som att få dela en del av ert vackra.

Ha en riktigt skön dag idag!

Lena i Helsingborg

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Visst är det härligt när man får ta bort innerfönstren:)

Nu har jag inga sådana fönster längre men jag minns den känslan...

Kram Annica

Lina sa...

Åh det känns som att man själv får vara med och uppleva det när du beskriver känslan!! Härligt!

Cecilia sa...

Åh det låter så mysigt! Här hemma ligger alla flugor och spindlar kvar fortfarande för jag har struntat i att vår-putsa fönsterna, eftersom de ska målas!!!

Jätte vackra bilder du bjuder på , som vanligt!

Kul att du hinner med att göra mysiga inlägg trots att du har så mycket att göra!
Kram Kram cecilia

Sunells sa...

Ja, sådana fönster har vi på vår sommarstuga också!

Ha en härlig dag
Kram Katariina

Jojo sa...

Hejsan!

Vilken underbar känsla det måste vara att få öppna fönstren rakt ut i det fria!
Inget som tyvärr går då man bor i stan i hyreslägenhet, haha, bil sus, avgasdamm och massor med babbel från mäniskor som går förbi..

Vackra bilder du har lagt ut på ert fönsterbyte!

Att du får nåt tråkigt (arbete) att se så fint och inspirerande ut!

Kram
Jojo

Granne med Selma sa...

Ååååå, jag vet preciiiis hur det känns... Finns inget som slår det riktigt! Och det är ju fantastiskt roligt att du fick till ett sånt romantiskt och vackert inlägg om detta (eftersom jag själv ibland svär över det ibland tunga arbetet när de ska i och ur...) Fast det är värt det - många gånger om:-)
Kram Sussie
(som ska åka och storhandla med sonen. Han älskar att just storhandla. Vet väl att det lätt kan slinka med något gott som ändå inte märks så mycket på summan eftersom den ändå blir hög *hihi*)

Malin sa...

Hej!
Jag har en lite fråga till dig.
Vi har samma typ av fönster som du har, men vi vet inte riktigt hur vi ska täta dom på bästa sätt. Vi har ringt till höger och vänster men inga riktigt bra svar. Vi vill ju helst inte byta ut alla fönster.
Nu såg jag bilderna på din blogg där du nämner tejp och vadd ??? Använder ni det för att täta fönstren och exakt hur gör ni? Skulle vara jättetacksam om du hade möjlighet att svara mig, även om jag förstår att det är ont om tid nu på sommaren när man vill göra så mycket annat ute i trädgården =)
Ha en jättebra dag!
Kramar Malin

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Susanne!

Förstår att det är mycket nu och att data-tiden blir mindre. Samma sak här... Lämnar lite småkommemtarer när jag har en liten stund över.

Vad härligt det låter med era fönster...
Här hör vi alla ljud väldigt väl fast vi inte har som ni, det är originalen från 1950 som sitter i... Men jag stör mig inte på det...

Sköt om dig!
Kran Hanna

MormorRuthsAnn sa...

Det ser underbart ut med det där öppna fönstret! Men vad vackert med sådana fönster...tyvärr så bytte familjen före oss ut alla fönster till nya. De är fina också men de gamla är ju allra vackrast.

Må så gott!
Ann

Lilla huset på prärien sa...

Det låter verkligen speciellt det där med fönstrena! Jag gick med barnen och hunden idag och njöt av alla ljud och dofter. Tänk vilka doft-minnen man har. Och dessa kan man aldrig "dela ut" till någon annan.

Fina ord får du också från Rosenskära. Fina, vackra ord :) Det är min kompis det! Rosenskära...

Kram från Jenny

sommar-rummet sa...

HEJ!
Saknar verkligen känslan du beskriver... Har ju tyvärr bytt ut våra fönster till nya :-( Ha det gott! KRAM

Kalkstenssommar sa...

Mysigt det där med fönstren, låter som en härlig tradition som startar upp den riktiga sommarfeelingen!

Trevlig sommar!

Kram L

timelesshome annika sa...

Tack...för inlägget jag hade glömt bort ett kärt minne från min farmors hus .Nu blev allt solkart jag vet att hon pysslade som ensamstående med sina inner fönster och fetvadd.
En frihets känslan men också längtan till nya årstider . Vad trevligt det är i ditt fönster.
Annika

Där Rosor Aldrig Dör sa...

Ja nog är det ett jobb med innefönster, men också så charmigt. Förstår din känsla när de väl åker ur, så skönt det är. När jag var mindre hade mina föräldrar en sommarstuga där de fanns innefönster, de var alltid ett stök och bök både att få i och ur.

Visst är det så att bloggandet får vila lite nu under sommaren, är ju så mycket annat just denna tiden på året som man vill göra. Jag ligger lågt med inläggen och sitter inte lika klistrad som vanligt vid skärmen. Njuter istället av de få lediga dagar jag har.

Ha de gott & njut av värmen!
Kram Benita

Inspiration i vitt sa...

Åå vad härlig bilden ut till naturen ser ut.
Du har det såå vackert i ditt hem.
Kram på dig/Ingela B.

Anonym sa...

Så många underbara och inspirerande bilder du visar oss. Tack!
Kram! Huset på backen

LantlivsAnette sa...

Åhhh..vilken härlig känsla, jag förstår precis...
Det blir som i min glasveranda,där är det enkla fönster och det är så härligt,fågelkvitter och regnet mot rutan hörs på ett helt annat sätt..somrigt ...
Ni är flitiga som hinner skruva upp,tejpa,och lägga vadd i alla era fina fönster...men det blir ju till hösten, nu har vi sommar och njuter,eller hur ?
Idag har vi haft ett sju herrans åskväder här, det höll på i 4 timmar!! Förr tyckte jag det var mysigt,men nu när vi har vår hund Nisse,som är livrädd fär åskan,då känns det bara jobbigt...
Ha det så bra Kram Anette

Malin sa...

Hej!
Tack söta du för svaret. Ska kolla lite mer på det!
Kram Malin

Annas skattkammare sa...

Förstår att det måste vara härligt och somrigt när innanfönstren tas bort.. Ser så charmigt ut! Tycker du har förmedlat känslan jättebra med text och bilder.. =) Ha det gott! KRam /Anna

Anonym sa...

Skulle önska att jag hade såna mysiga fönster,men häruppe i norr är det bra med treglasfönster när det bli riktigt kallt,annars får man betala såmycket till uppvärmning och roligare saker kan man ju köpa för pengarna. Men ett gammalt hus skulle jag gärna ha,ännu äldre än det jag har som är från 20-talet.
mvh susanne

Petra sa...

Nämen, är du också "fel ute" idag? Tidsmässigt menar jag, haha.... Brukar aldrig ha tid att blogga så här "tidigt". Har jag egentligen inte iheller, stryktvätten ligger i sin stora ikeakasse och stirrar ondsint på mig, suck. Grannnens blommor skriiker efter vatten - jäklar va skönt det ska bli att få vila ut sig på stranden imorgon igen, haha...
Kramiz
Petra
Ps. Vilken sommarkänsla med fönstren, finns väl inget mysigare än fågelkvitter om sommaren?

Anneli sa...

Hej!

Det där låter ju alldeles underbart!
-Vi har så´na fönster i några rum här hos oss, men det blir aldrig av att vi hinner plocka ned innanfönster under sommarhalvåret...dock väcker det underbara barndomsminnen till liv hos mig...!!
Du har ett så skönt ljus inne i ditt kök - gillar närheten till naturen!!

Ha det gott tills vi hörs...

KRAM

anna k. sa...

Du, jag känner verkligen den friska fläkten genom fönstret på nedre bilden! Får passa på att tacka för alla härliga sommarbilder i de senaste inläggen - perfekt kur för en surboll som inte fått semester än :)

hemtrevnad marie sa...

Vackert och härligt!!
Tyvärr har vi inte kvar de gamla fönsterna som suttit i huset från början ...dessa är från ombyggnaden 1930 skulle jag tro...men jag lovar att det både hörs allting...samt att det drar genom dem, tyvärr!
Ha det gott! kramis

vosgesparis sa...

that table in front of the window looks really beautiful!

Lila sa...

Jodå, du förmedlade så man verkligen såg skillnaden. Vad mysigt att kunna förändra med en sådan detalj!!!

Kramis Lila

Smultronstället sa...

Å så sommar härligt det låter..

Ha det så skönt i solen
Kram M

Hem T Gårn sa...

ohh! va ja skulle vilja besöka er loppis, det blir verkligen mer nära till naturen när innan fönstren åker ut. kram maria

linnea-maria sa...

Visst är det en fantastisk känsla när man har enkelglas. Ljuset blir så mycket skirare, ljuden utifrån krispigare (genomträngande om det stör) och man kan öppna fönstren utåt. Vi har två sådana fönster men vi håller på successivt att byta tillbaka till de gamla. Folk tycker man är knasig och pratar värmevärde (men faktum är att de är bättre än kopplade fönster) och att man måste putsa så många rutor (det gör man ju inte alls). Ha en fin dag /linnea-maria

Anonym sa...

Det var likadant hos min morfar minns jag - och det var lika spännande varje gång när man var barn vare sig de skulle bort eller fram...

Anonym sa...

Hej första gången jag är här inne. Men jag har hört gott om er på andra bloggar.
Länkat hit också ifrån min sida. Hoppas att det var okej för er!
Ja, vilken härlig känsla det måste vara att bara få öppna sina gamla fönster och bara njuta.
Må gott!

//Cissi

Lee sa...

Hejsan. Vi kollar på ett hus som bara har sådana fönster som du har. Blir dettillräckligt varmt och inte så dragigt med vadd? Kompletterar ni med ull-lister i fönstrena? Jättefin blogg=) ligger bland mina favoriter.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin