måndag 29 oktober 2012

windows

 
I dag visar jag en bild på vårt hus. 
(bilden tog jag i går, i dag är det full snöstorm)!
 
Vi bor i ett ganska klassiskt tjugotals hus och det fina med det är att nästan alla gamla originalfönster är bevarade med sina gamla vingliga fönsterglas.
Visserligen en himla massa jobb varje år att plocka ut vissa av innanfönstren som ska putsas och renoveras med mera, men det är ju en del av charmen med dessa gamla hus...
 
Tyvärr så byttes ett av fönstren ut till ett perspektivfönster som inte alls passar in. Detta gjordes långt före vår tid här i huset.
 
Nu har vi blivit sugna på att byta detta fönster till något som passar bättre.
 
Ni ser på bilden ovan vilket jag menar... 
 
 
Bild lånad från Kronfönster, här är deras kulturfönster titan.
 
 
Fina alternativ har vi hittat hos Kronfönster som tillverkar vackra fönster!
 
 
De gör en gedigen serie fönster i trä som skulle passa oss, gillar också hakarna och detaljerna i gammal stil som de använder...
Deras träfönster är tillverkade i enbart fingerskarvad furu. Det vill säga att de sågar bort alla kvistar och allt dåligt material och sedan skiktlimmar träet till långa hållbara längder. Här används inget massivträ.
 
Låter verkligen toppen!
 
Ett sånt fönster tror jag skulle bli fint på vårt hus, fast ett med tre fönster på rad (inte två).
Eller ska man välja ett med två fönster (som på bilden), ja vi lär nog fundera ett tag vilken modell som skulle passa bäst här hemma...
 
Vad tycker ni? Era förslag emottages gärna.
 
 
................
 
We are thinking about changing the window on the second floor to one that goes better with the rest of the old windows on our house...
 
Just difficult to choose...
 
Have a nice day!
 
kramis Susanne

10 kommentarer:

Angelica Little Corner of Crafts sa...

Näe vaddå vilket menar du!? Haha!! Ett annat fönster skulle göra mycket för hela fasaden! Tror att ni garanterat hittar det som passar både er och huset bäst!! Kram i snövädret!

Annas hjärtan sa...

Kanske kan ni sätta spröjs på det fönster ni har? Själv tejpar jag med frystejp här hemma emellanåt för att se hur olika varianter skulle te sig ut :-) Kika gärna in hos mig så ser du hur jag menar!

Anonym sa...

Vilket vackert hus ni har!
Ni kanske bara kan fästa spröjs på det befintliga fönstret. Vet att det finns lösa spröjs att köpa.
hälsar Eva

Lisbeth Williams sa...

Ja du, varför inte gå till biblan och låna min bok om 20-talshusen? Eller boken Så byggdes villan?

För att låta märkvärdig... så är ditt hus karaktär faktiskt ålderdomligare än ett typiskt 20-talshus. DET är däremot typiskt för hus utanför de stora städerna på 1920-talet.

Men dina fönster är otypiska, dvs fönsterglasformen skall snarare vara 3 liggande rektanglar i varje typiskt 20-talsfönster. Med detta vill jag bara säga att eftersom huset inte är 20-talstypiskt (i ett nationellt perspektiv), så har du faktiskt större frihet att välja nya fönster.

Tänk dock på att, om dina nuvarande fönster är original från 20-talet, så är de tillverkade av kärnvirke, och därmed av BETYDLIGT bättre kvalitet än det trä som idag, i princip alltid används, dvs dagens fönster är av frodvuxet fönstervirket (tänk balsaträ ;-)) med MYCKET sämre hållbarhet.

Du kan lämna in och få dina originalfönster kopplade. Prata med en DUKTIG lokal snickare. Lycka till! //L

Lisbeth Williams sa...

PS: förslag till fönstret i övervåningen. Sätt ihop 3 lufter till ett brett fönster, eller dela upp i 2 stycken 2-luftsfönster bredvid varandra. Så gjorde man då....

Jag skulle välja det första. //L

Aquilejans sa...

Vilket vackert hus du har även om du ska byta fönster så är det väldigt fint.
Kram Malena

Anonym sa...

Jag älskar fönster där det är tre i bredd som du nämner, så att man får nio rutor. Himla fint med en stor stjärna mitt i fönstret till advent.

Anonym sa...

Varför inte söka ett gammalt fönster
från 20-talet på sajten bygg igen
eller på någon byggnadsvårdsbutik.

Gabriella sa...

Åh vilket underbart hus, så fint det ser ut!

Vida sa...

härligt charmigt hus ni har Suss..förstår dina tankar ang mittfönstret - och jag tror det skulle vara fint med tredelat fönster med samma spröjs som de nedre...

tänk att ni redan har snö..var tog hösten vägen..himmel vad fort det går mot adventstid;)))

Vidavidkakelugnenkram

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin