onsdag 21 maj 2014

Husräddarna


 
På torsdag drar tvprogrammet Husräddarna igång på tv3 klockan 20.00!
Missa inte det!
Ni kommer få följa många gripande öden där teamet hjälper de drabbade familjerna att åter få ett hem.
 
I måndags var jag på en lunch och träffade programledarna och hela teamet. Lunchen var hemma hos en av familjerna vars öde ni kommer få följa i ett av programmen.
 
Hela deras hem inklusive alla deras tillhörigheter brann inne och detta på endast ca tio minuter. Så galet fort kan det gå om olyckan är framme. Branden hade startat på en grannbalkong och spred sig sedan som en löpeld. Av fastighetens 64 lägenheter blev 25 brandskadade på något sätt och 10 blev totalförstörda.
 
Tänk vilken förödelse när du mitt i natten står där på gatan och du inte har någonting mer än det du har på dig. Tack och lov gick det bra för alla i familjen. Till och med deras kära katter fick de med sig ut.
 
Trygg Hansa berättade om vikten av att ha ett bra brandskydd där hemma och visst är vi många som har en brandsläckare, men som tyvärr i många fall står inne i en skrubb "därför att den är i vägen eller av någon annan knepig anledning"
Nej, ta och plocka fram era brandsläckare nu på en gång, eller köp en ny med snygg design somkan bli en del av inredningen. En brandfilt till varje familjemedlem är också toppen. Den kan man svepa omkring sig om man skulle behöva ta sig igenom lågorna vid brand. För ni vet väl att ca 19 hem brinner varje dag i Sverige, det är 19 för många!!! 
 
Bara en sådan enkel sak som att ha en utrymningsplan där hemma skulle förändra mycket om olyckan är framme. För vad många inte vet är att om det brinner i ett hus blir det kolsvart även om det är mitt på dagen, tänk på det och då har du eller dina barn svårt att orientera er och hinna ut i tid.
 
En ännu viktigare sak är att ha en samlingsplats! Många har övningar på sina arbetsplatser och skolor om var de ska samlas, men har vi det hemma?
Nix, tyvärr inte.
Det kan vara avgörande för liv och död att alla vet var de ska samlas. Fick höra historier där föräldrarna trott barnen varit kvar inne i branden där föräldrar i panik sprungit tillbaka in för att leta och därmed mist livet medans barnen stod på andra sidan huset.
Därför är det så viktigt att ha en bestämd uppsamlingsplats!
 
En sådan enkel sak man kan göra en gång i månaden, eller varför inte ha en lapp på ytterdörren som påminner om detta viktiga!

Kram på er och glöm nu inte kika på Husräddarna i morgonkväll på tv3 klockna 20.00. Programmet kommer även innehålla bra tips och råd på hur du skyddar dig i olika situationer!
 
Puss från Suss 
 

1 kommentar:

linnea-maria sa...

Ett riktigt bra tips jag fick av en brandingenjör var att ha en brandsläckare bredvid sängen. Vaknar du mitt i natten av en brand så är det ju barnen man vill rädda först. Men om det brinner mellan dig o barnen och släckaren står i hallen utom räckhåll så är det kört.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin